כניסת חברים למערכת המידע
שם משתמש:

סיסמה:


קהילה:   
זכור אותי:

בנק הזמן בעולם


קישורים לאתרי בנק הזמן בעולם:

 

www.timedollar.org

 

www.timebank.org.uk

 

www.timebanks.co.uk

 

www.fairshares.org.uk

 

www.rwjf.org

 

www.neweconomics.org

 

 

תחילתו של בנק הזמן באמצע שנות השמונים של המאה הקודמת בארצות-הברית.

הרעיון פותח כאחת הדרכים לאספקת שירותים לקשישים ולשמירה על עצמאותם. הוגה הרעיון ויוזמו היה ד"ר אדגר כאהן, עורך דין לזכויות האזרח באמריקה, אשר פרסם את הרעיון בספר בשם ויצר בשלהי שנות השמונים את הניסוי הראשון של המערכת שאותה פיתח וכינה בשם "טיים דולר". מערכת זו יצרה "מטבע" ייחודי המאפשר לחברי הקבוצה להחליף סחורות ושירותים מגוונים, כאשר כולם נתפסים כשווי ערך. עם הזמן הרעיון התפתח גם במקומות נוספים בעולם (בריטניה, יפן, גרמניה ושוודיה) ואומץ כדי לשרת צרכים של אוכלוסיות נוספות (כגון, בני נוער).

 

לבנק הזמן בעולם מאפיינים שונים מבחינת האוכלוסיות, השירותים וניצול הזמן שנצבר:

 מבחינת האוכלוסיות המעורבות: קיימים בנקי זמן המיועדים לאוכלוסיו ייחודיות (כגון, קשישים או בני נוער) לעומת כאלה הפתוחים לקהל הרחב

מבחינת סוג השירותים: קיימים בנקים שבמסגרתם ניתנים כל סוגי העזרה שהמשתתפים מעונינים להעניק או לקבל, לעומת כאלה שמעניקים תגמול רק בעבור תרומות ייחודיות, לדוגמה בנק זמן בוושינגטון שבו בני נוער מרוויחים דולר זמן רק בעבור שירות אחד שהוא שירות בבית המשפט לנוער

מבחינת ניצול הזמן שנצבר: בעניין זה קיימות גישות שונות. אפשר להשתמש בזמן שנצבר בטווח הקצר, לצבור לשעת הצורך, לתרום לנזקקים, לתרום לבן משפחה, לרכוש טובין כגון מזון, השכלה למבוגרים, ביגוד ומחשבים משומשים.

קיימת שונות בין בנקי הזמן בגודלם ובניהולם. למשל, קיימים בנקים שבהם 15 חברים ולעומתם כאלה שבהם כ-700 חברים. גם מבחינת היחס שבין מספר אנשי הצוות למספר החברים קיימת שונות, לעתים היחס הוא - שני אנשי צוות במשרה מלאה למאה חברים לעומת בנק שבו כ- 350 חברים ומתאם אחד במשרה מלאה.

 

teamtrain