עלון בנק הזמן פברואר 2009


 

עלון בנק הזמן –
 
ירושלים
 
19 בפברואר, 2009
 מומלץ לפתוח את העלון כקובץ וורד בקישור בתחתית העמוד
 
 
המשבר הכלכלי ובנק הזמן
 
המשבר הכלכלי העולמי מתקרב לישראל במהירות. במשך תקופה מסוימת מאז פרץ המשבר בארצות הברית שמרה ישראל על חסינות מסוימת, אלא שגלי הצונאמי הכלכלי כבר מתחילים להיות מורגשים במשק הישראלי.
 
המשבר כבר הביא בישראל לאובדן מקומות עבודה רבים, מתוך כוונתם של גופים עסקיים לחסוך במשאבים ולהתכונן לבאות. עוד גלי פיטורים יבואו במהלך 2009. אנשים עם כישורי עבודה ומקצוע מעולים ימצאו עצמם לפתע, אחרי כמה שנים של צמיחה כלכלית וביטחון כלכלי, יושבים בבית ומחפשים אפיקים מתאימים לבטא את האנרגיות המקצועיות והאישיות שלהם. רבים ייכנסו לתקופות של תסכול ואולי אפילו דיכאון.
 
חלקם יפנו לפעילות התנדבותית, אך ימצאו עד מהרה שמסגרות התנדבותיות במגזר השלישי מצויות במשבר בעצמן. המשבר הכלכלי כבר הביא, ועוד יגרום, לפירוקן של עמותות אינספור. רבים מהפעילים במגזר השלישי – אלה בשכר או שלא בשכר – ימצאו את עצמם גם הם ללא המסגרות הנעימות של נתינה וסיוע.
 
תחזיות קודרות מנבאות שבירתן של משפחות, התמוטטותן של מסגרות משפחתיות, כתוצאה ישירה ועקיפה של המשבר הכלכלי. אזרחים רבים ספגו הפסדים בתכניות החיסכון ובקרנות הפנסיה שלהם. אוצר המדינה ימשיך את צמצום המשאבים המופנים לשכבות הנפגעות והנזקקות, כתוצאה של הפחתה משמעותית בהכנסה ממסים והגדלת הוצאות הביטחון, שתמיד מקבלות עדיפות עליונה. שלא כמו הממשל החדש בארצות הברית, המכיר בחשיבותה של הקהילה, בישראל לא קיימת מדיניות ממשלתית המבוססת על הכרה בחשיבות חוסנה של הקהילה.
 
כישוריהם של אנשים בקהילה הם ממרכיבי ההון האנושי שלה. כל עוד אנשים מצויים במסגרות של עבודה ויצירה, כישוריהם מתנקזים לטובתה של המדינה. אבל בשעה של משבר, כאשר אנשים נפלטים ממסגרות העבודה, וההון הזה גם איננו מתחלק בין אנשי הקהילה המיידית, ונשאר סגור בדלת אמותיו של האדם הפרטי - נשאר ההון האנושי הזה בגדר אוצר בלום ואבוד.
 
בנק הזמן עשוי להציע תשובה הולמת להתמודדותם של ישראלים רבים עם המציאות החדשה. שיטת הפעולה של בנק הזמן והפילוסופיה העומדת בבסיסו מאפשרים העצמה של ההון האנושי הבלום הזה, הטמעתו בין אנשי הקהילה וחישולה של הקהילה הזו מול קשיים או סכנות, שמהן אין המדינה מתכוונת או מסוגלת להציע הגנה. בנק הזמן יכול להעניק לאדם הנחלש והולך מערכת אנושית ידידותית, שבה יחסי הגומלין אינם נמדדים בכסף ובמעמד כלכלי אלא בהחלפה שוויונית של שעות. לפיכך, בנק הזמן עשוי לשמש לא רק מקום לביטוי אישי אלא גם כסוג של קבוצת תמיכה בעת משבר.
 
לא כל אדם שמוצא עצמו נזקק לעזרה מסוגל להושיט את ידו ולבקש סיוע. (מחקר שנערך באנגליה גילה, שאחד מכל ארבעה אנשים נזקקים נמנע מלבקש עזרה, בעיקר מתוך בושה). כמו כן, לא כל אדם שמוצא עצמו חסר-מעש בעקבות פיטורים או יציאה לגמלאות מעוניין בעבודה התנדבותית, אלא מעדיף "התנדבות עם תמורה". אנחנו, בבנק הזמן, ננסה למצוא בתוך אלפי האנשים המוכשרים האלה את המתאימים להצטרף לשורות בנק הזמן – הן כעמיתים בבנקים קיימים והן כיזמי בנקי זמן באותן קהילות, שעדיין אין בהן בנקי זמן.
 
מטרתם של העושים במלאכה בבנקי הזמן בירושלים בפרט ובישראל בכלל תהיה מעתה לאתר ולקלוט את נפגעי המשבר הכלכלי והחברתי ברחבי המדינה אל פעילות בבנקי הזמן הקיימים, או, כאמור, להציע למתאימים מביניהם ליזום בנקי זמן בקהילותיהם, בסיוע והנחייה צמודים של פעילי הבנקים הקיימים.
 
מפגש עמיתים של בנק הזמן – 'גינות העיר'
 
מפגש העמיתים התקופתי של בנק הזמן הוא חלק חשוב בחייו של כל בנק זמן חי ונושם. בעוד שעיקר הפעילות של העמיתים מתקיימת במשך כל הזמן בהחלפת שעות בין יחידים או במסגרת קבוצות, הרי שמפגשי החברים נועדו ליצור מרחב פתוח של הכרות ובילוי הדדי, כדי לחזק את הזהות הקהילתית של הבנק ולבנות גאוות יחידה. חוויית המפגש יוצרת הכרויות חדשות בין אותם עמיתים שאין ביניהם חילופי זמן. אורחים, שמתלווים לעמיתים למפגש, יכולים להתרשם מהבנק וחלקם מצטרפים אליו מיד או כעבור זמן.
 
 
בינואר 2009 ערך בנק הזמן – 'גינות העיר' את המפגש התקופתי שלו. המפגש התקיים ביום ששי בבוקר, באולם הגדול במינהל הקהילתי. את הכיבוד המגוון הביאו העמיתים והתכנית הוכנה היטב. אחרי סבב היכרות בין 70 הנוכחים, שארך, כמובן, זמן-מה, הציג אלון, חבר הקומונה של גרעין דבש*, הרצאה מפורטת ומרתקת על הכנת חומרי ניקוי לבית שאין בהם כל חומרים רעילים. לאחר הפסקה קצרה ישראל מרגליות, עמית ותיק של הבנק, עטה חלוק רוקחים לבן כשלג, ובמשך שעה ארוכה הציג לצופים סקרנים כיצד מכינים סבון מחומרים טבעיים זמינים לכל. הוא גם העניק לכל אחד מהמשתתפים שי אסתטי – עוגת סבון אישית, שאליה נלווה ציור המכשפה (ראה איור).
           איור: תמר ונעמי
 

 

 
מאחר שלמפגש החברים חשיבות

 

גדולה לבנק הזמן, מושקע בו מאמץ
ארגוני ניכר. המארגנים מקדישים
חשיבה רבה, כיצד לעשות את המפגשים
מעניינים דיים ומתוכננים היטב מצד אחד,
ובאותו זמן חופשיים וספונטניים מספיק,
כדי לתת אפשרות מספקת של
התרועעות וחיזוק הקשר בין העמיתים.
הצעות ויוזמות חדשות מצד העמיתים
למפגשי בנק הזמן יתקבלו בברכה.
 

 

 
 

 

 
 

  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
מתוך עלון בנק הזמן - קהילת רמות
 
בנק הזמן פותר בעיות...
כל יום אני נדרשת
לבצע מטלות:
לבשל, לכבס, לתלות,
את הבית לנקות,
לבני שבתיכון,
 
 
באנגלית ובספרות לעזור
ובמתמטיקה – בעיות לפתור.
לעתים עלי להחליף
נורת חשמל שרופה
ובשירותים, לתקן דליפה.
עוגות יש לאפות לרגל מאורע
ופעמים, עלי לנסח מכתב רשמי
לפקיד בעירייה.
והאמינו לי, - הרשימה
אף יותר ארוכה.
אוף, כמה משימות
והאמת, לא את כולן אני אוהבת
או אפילו מסוגלת לעשות.
 
 
בקיצור: אין ברירה,
אני זקוקה לעזרה.
 
בתוך כל הבלגן,
איך לא חשבתי
על בנק הזמן?!
מיד עשיתי חושבים
ואצלי בראש הסתדרו העניינים:
הרמתי טלפון, פגישה עם הרכזת
עכשיו אני שלווה ומרוכזת...
 
 
 
 
בקיצור:
ביום הולדת הבן
ממש אין להתלונן,
אפתה לי עוגות ופשטידות
אישה אחת מ"בנק הזמן"
האורחים ליקקו ת'אצבעות...
 
 
בתמורה, במקום מזומן או שק
הענקתי עיסוי כפות-רגליים מפנק
לחברת "בנק הזמן" חיננית
שמכינה את בני לבחינות באנגלית...
 
 
גם שעות הנתינה
מסבות לי הנאה
ויש גם ערך מוסף:
הכרתי אנשים נפלאים
שחלקם הפכו לידידים.
 
ממליצה לכולכם בחום
אז אל תתלבטו יותר מדי
קחו יוזמה כבר היום.
 
תודה לאפרת, דבורה ואורן
בנק הזמן - רמות
 
 
 
 
 
 
מפגש רכזים של בנקי הזמן בירושלים
 
ב-18 בפברואר, 2009, התקיים מפגש רכזים תקופתי של רכזי בנקי הזמן בירושלים. סדר היום היה עמוס במיוחד, והנושאים חשובים. איילה, המנחה של בנקי הזמן בירושלים מטעם החברה למתנ"סים, ניהלה את המפגש, שהחל בסבב עדכונים של הרכזים:
 
נעמה, רכזת בנק הזמן של גילה, דברה על מציאותם קשישים רבים בקהילה (14%), שמחייב היערכות מיוחדת, ועל חגיגת יום ההולדת שנתיים לבנק; יפי מהר-נוף ספרה על ההתרחבות המרשימה במספר החברים בבנק הזמן במהלך החודשים המועטים מאז הוקם, בזכות פרסום יצירתי והשקעה רצינית ומעוררת הערצה של חברות ועדת ההיגוי של הבנק, שמקפידות על פגישות שבועיות, "מתוקתקות" היטב; הדר, רכזת הבנק בקריית מנחם, הדגישה את נושא הצלחת הקבוצות בבנק הזמן, בזכות השקעת מאמץ מיוחד ויעיל לארגן קבוצות ולתחזק אותן, ובשל מיצוי מסוים של החלפת הזמן הפרטנית של עמיתי הבנק, שמעדיפים לתקשר ולפעול יותר כקהילה; אסף ממבשרת ציון הדגיש את עובדת היותו של הבנק, שקיים כבר שלוש וחצי שנים, ושנה בריכוזו, פלטפורמה מצוינת ליכולות וליוזמות של עמיתים, שיש להם רעיונות רדומים, והבנק מאפשר להם להגשים את החלומות האלה; שרית, רכזת צעירים במרכז; אורן, רכז רמות, סיפר על הפעילות הענפה; שירה, רכזת גינות העיר; ענבל, הגבעה הצרפתית; גדעון, יו"ר בנק הזמן בירושלים, סיפר על הנעשה בבנק הזמן בבית צפאפה, בריכוזה של באסמה, בבנק הזמן בתלפיות מזרח, בריכוזה של חוה, ובבנק הזמן ההולך ומוקם בקצב מרשים בפסגת זאב, בריכוזה של חלי.
 
נושא חשוב שעלה על הפרק היה מציאותם של בנקי הזמן בסביבתם של ארגוני מתנדבים. קיימת נטייה טבעית לערב בין שתי התופעות האלה, מתוך חוסר הבנה שלמה של טבעו, מטרתו ודרך פעולתו של בנק הזמן. עד להופעתו של בנק הזמן התנדבו אנשים בקהילה מבלי לבקש ולקבל תמורה, כיאה לפעולה התנדבותית "טהורה". אך מאז הופעתו של בנק הזמן נוצרה תופעה של מתנדבים, שמבקשים לקבל תמורה להתנדבותם בארגונים שונים בקהילה - מבנק הזמן. וכך, רכזים, כמו שירה מגינות העיר, מוצאים שבנקי הזמן שלהם מאבדים שעות רבות ויקרות לטובת ארגונים שלא מחזירים כלום לבנק, וכך זולגים משאבי-זמן אל מחוץ לקהילת הבנק ללא כל תמורה. יפי מהר-נוף מגלמת את הדילמה הזאת בהיותה גם בבנק הזמן וגם רכזת המתנדבים במרכז הקהילתי. אורן מרמות תמך בצורך שלא "לקלקל" למתנדבים את ההתנדבות האמיתית שלהם, בעיקר בקהילות שהן רוויות ביוזמות התנדבותיות, ולכן בהפרדה ברורה בין שתי הצורות האלה של הפעילות הקהילתית. ההצעה שהועלתה במפגש היא לא לסגור לחלוטין את נדיבותו של הבנק לקהילה, אלא שיש לעשות זאת במידה, מתוך הקפדה ובזהירות, כדי שלא לטשטש את הגבולות בין בנק הזמן לבין ארגון התנדבותי.
 
נושא חשוב אחר במפגש הוא נושא תוכנת בנק הזמן. זה זמן שנוצר הכרח לשדרג את שיטת ההפעלה והניהול של בנק הזמן, כדי לעשותו ליעיל יותר, להתאים אותו למאה העשרים-ואחת, ולאפשר הכללת יותר עמיתים. במהלך החודשים האחרונים מתנהל דיון קדחתני, האם אמנם להכניס את פעילות בנק הזמן למסגרת אינטרנטית מתקדמת. הדוגלים בצעד הזה גורסים, שניהולם של הבנקים יתייעל בצורה משמעותית, ימשוך עמיתים חדשים שאוהבים את האינטרנט, ויגדיל בצורה משמעותית את העמיתים בבנק ללא קושי וסרבול. המסתייגים מהצעד הזה חוששים, שהשדרוג האלקטרוני יוביל להפחתת הקשר האנושי וההיכרות האישית, שהם אלמנטים חשובים ומרכזיים של רעיון בנק הזמן, שאמור להיות ארגון בונה קהילה, וכן שפתיחת המאגר לכל דכפין עלול לפגוע בדיסקרטיות של קהילת הבנק. השארת חיבורי הזמן בין עמית לעמית לאמצעי אלקטרוני עלול לייתר את הגישה האישית, הפרטנית והרגישה שנדרשת להקמת מארג אנושי קהילתי חזק ובריא.
 
עלתה הצעה של פשרה, ליצור איזה דגם ניסיוני, שאמנם יאפשר את ייעול הניהול וגיוס עמיתים ובאותו זמן ישאיר מקום נכבד ומרכזי לקשר האישי של הרכזים וראשי האשכול עם העמיתים. את הדגם הזה אפשר יהיה להמשיך ולפתח תוך כדי העבודה בבנקים השונים.
 
 
 
 
 
הוחלט להמשיך בדיון בנושא החשוב הזה, להפקיד אותו בידי קבוצה קטנה יותר של רכזים, שמייצגים את שני צדי המתרס, ולחתור לפיתרון שישמור על ייחודו של בנק הזמן ובאותו זמן יאפשר הרחבה משמעותית של שורותיו.
 
הנושא האחרון של מפגש הרכזים היה ההצעה של עמיתה בבנק הזמן, אגי, לערוך סידרה חודשית של "ימי רגיעה": אחת לחודש, בימי ששי, למשך כל הבוקר, בין 9.00 ל-13.00, יוצע מגוון רחב של סדנאות למתן כלים לרגיעה ושקט נפשי (יוגה, מדיטציה, מסאז'ים, וכד'). עמיתים של בנקי הזמן בירושלים יציעו את הסדנאות תמורת שעות בנק, והמשתתפים בסדנאות יחויבו בשעות אם הם חברי בנק הזמן. אורחים אקראיים וידידים ישלמו סכום סמלי של 20 ש'.    
 
ההצעה התקבלה בחיוב. הוחלט להתחיל מיד בהכנות לקראת השקת הסדרה ב-1.5.2009.
 
 
 
 
בגינה הקהילתית, המוזיאון לטבע
 
 
 
 
 
 
 
 
עורך: גדעון ברוידא
יו"ר בנק הזמן - ירושלים
 
 
יש לך תגובה לתוכן העלון? יש לך הצעה למאמר לעלון?
ניתן לכתוב לגדעוןgideon@m-tarbut.org.il