כניסת חברים למערכת המידע
שם משתמש:

סיסמה:


קהילה:   
זכור אותי:


פורסם ב - 00:00 12/11/06
http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/786716.html
 
עם 22 סניפים ואלפי לקוחות, "בנק הזמן" משגשג
מאת רותי סיני
כנס שיתקיים מחר בחולון ינסה לקדם את רעיון "קהילות החליפין"
   
 
זהו סיפור על בנק עם 22 סניפים ו-3,000 לקוחות, שלא גובה עמלות ומאפשר אוברדרפט בלא ריבית. כל הפקדה מזכה במשיכה, אבל הלקוחות מעדיפים להפקיד. יעל הכהן משכונת עיר גנים בירושלים, למשל, מפקידה מדי שבוע שיעור קבוצתי בצ'יקונג, התעמלות סינית עתיקה שאמורה למנוע מחלות, אבל עדיין לא משכה מהבנק. "בשבילי הלמידה תהיה בלבקש עזרה ולתת למישהו אותה שמחה שאני מקבלת מללמד צ'יקונג", אומרת הכהן.

לבת שבע סויסה, אחת מעשרה מתעמלים שמתייצבים אצל הכהן מדי יום ראשון בשש בבוקר, יותר קל למשוך מבנק הזמן. היא מפקידה מדי שבוע שעתיים וחצי שבמהלכן היא מספרת סיפורים לקשישים ובתמורה מקבלת שיעור צ'יקונג, שיעורי עזר באנגלית לילדיה, מדי פעם מסז' לבעלה. בעבר הלכה גם לשיעורי פילטיס וקיבלה טיפול אלטרנטיווי. "אני עושה דברים שאף פעם לא הייתי מרשה לעצמי ומרגישה נהדר כי כל המשפחה נהנית", אומרת סויסה, אם לשישה.

"בנק הזמן", יוזמה משותפת לחברה למתנ"סים ולג'וינט-ישראל, מבוסס על מודל בריטי. בארץ הוא החל לפני ארבע שנים בשתי שכונות בירושלים - המושבה הגרמנית המבוססת יותר, ועיר גנים-קרית מנחם. כיום פועלים ברחבי הארץ 22 בנקים. מחר יתקיים במתנ"ס וולפסון בחולון כנס שמטרתו לחשוף את הפרויקט ובכך להרחיב אותו לקהילות נוספות.

הבנק מבוסס על עיקרון שהזמן של כולם שווה. "שעת יעוץ משפטי מעורך דין שווה שעת טיול עם הכלב", אומרת איילה וול-טיסר, מרכזת הבנק בקרית מנחם ואחת משתי מנחות ארציות. הפעילות אינה בהכרח הדדית, ובדרך כלל נוצרות שרשראות (ראו תרשים).

השירותים מגוונים ואף אזוטריים. ספרות, טיפולים אלטרנטיוויים, הוצאת כלבים לטיול והשקיית עציצים, לימודי שפות ומוסיקה, עזרה לימודית, עזרה למבוגרים במחשבים, מריטת גבות, סידור ארונות. לכל לקוח יש חשבון בבנק והוא מדווח מדי חודש כמה שעות נתן וקיבל. החשבונות מנוהלים באמצעות תוכנת מחשב שפותחה לפרויקט. מותר להיות במשיכת יתר או בהפקדת יתר כל עוד מגיעים לאיזון עד שעוזבים את הבנק. וול-טיסר אומרת שהופתעה לגלות שגם אוכלוסיות מוחלשות מעדיפות לתת מאשר לקבל.

בנוסף על היותו מאגר של יכולות וצרכים שמטרותיו פרקטיות-כלכליות, מטרת הבנק ליצור סולידריות חברתית ולעודד אזרחים לשפר את איכות חייהם. "בשנים האחרונות, בגלל הקיצוצים וההפרטות, אנשים מרגישים שהמדינה מתנערת מאחריות. נוצרת תחושה של חוסר אונים", מסבירה וול-טיסר. "בנק הזמן אומר 'די לקטר, נתחיל לעשות. אתם לא לבד, יש קהילה שאפשר לסמוך עליה'".