כניסת חברים למערכת המידע
שם משתמש:

סיסמה:


קהילה:   
זכור אותי:

בנק הזמן בארץ


 

כיום פועלים ברחבי הארץ כ- 40 סניפי בנק הזמן, בערים, יישובים, קיבוצים, בתי ספר ומוסדות.  את התוכנית ברמה הארצית מובילה החברה למתנ"סים בשיתוף עם ג'וינט ישראל.

בנק הזמן הראשון בישראל הוקם ב- 2002, כיוזמה של יולי בן לביא, סמנכ"ל החברה למינהלים קהילתיים בירושלים, ואיילה וול- סטודנטית לעבודה סוציאלית קהילתית במסגרת הכשרה מעשית בתואר ראשון באוניברסיטה העברית. ליוזמה נרתמו ארגונים משמעותיים- הקרן לירושלים, עיריית ירושלים- אגף הרווחה- היחידה העירונית להתנדבות, הג'וינט והחברה למתנסים.

הבנק הוקם בתקופה קשה מבחינה כלכלית, חברתית ובטחונית. המצב החברתי-כלכלי שאפיין את החברה הישראלית בשנים אלה היווה תמריץ לפיתוחו של הרעיון בארץ. הצמצום שחל בשירותים הניתנים על-ידי המגזר הממלכתי והציבורי יחד עם הירידה בכוחו של המעמד הבינוני הביאו לכך שגם אנשים שחשו יציבות כלכלית החלו להתמודד עם קושי במימון השירותים שלהם הם זקוקים. בנק הזמן היווה פתרון מעצם כך שהרעיון המונח בבסיסו של בנק הזמן מאפשר להשתמש בזמן כתחליף לכסף; בכך מנצל בנק הזמן את היכולות האנושיות בקהילה ומחזק את החוסן החברתי והכלכלי של חבריה.

בנק הזמן הראשון בארץ הוקם בנובמבר 2002 במינהל קהילתי "גינות העיר" בירושלים, בשכונת המושבה הגרמנית.  לאחר מיפוי עירוני הוחלט להקים את בנק הזמן הראשון במינהל קהילתי "גינות העיר" בסיוע מנהל המינהל שייקה אל עמי ושרי אייזן, העובדת הקהילתית ויחד עם קבוצת פעילים רצינית ומחוייבת שכללה את גדעון ברוידא, איתי הגיתי, מיקי מירו, ספי וסיגי בארי, ופעילי תנועת הצופים הדתיים בירושלים. 

הפיילוט של בנק הזמן ב"גינות העיר" היה הצלחה, והערך המוסף המשמעותי של התכנית היה ביצירת קשר אנושי בין התושבים ובחיזוק הסולידריות, כמו גם במתן מענה לבדידותם של קשישים החיים בשכונה. כיום חברים בבנק הזמן ב"גינות העיר" כ- 1000 תורמי ומקבלי זמן.

בנק הזמן השני בארץ הוקם ביולי 2003 במינהל קהילתי "גנים" בירושלים, בשכונת קריית מנחם. שכונה זו, מאופיינת באוכלוסיות מרמה סוציו-אקונומית בינונית ומטה; כרבע מתושבי השכונה הם עולים חדשים מברית-המועצות ומאתיופיה. גם בשכונה זו נחלה התוכנית הצלחה גדולה. כיום חברים בקהילת בנק הזמן בגנים כ- 400 תורמי ומקבלי זמן.

 

ב- 2005, לאחר הצלחת הפיילוט בשתי השכונות בירושלים, בתמיכת הקרן לירושלים, החברה למינהלים קהילתיים בירושלים, הג'וינט ואגף הרווחה בעירייה, החליט הג'וינט לפתח בנקי זמן ברחבי הארץ. לשם כך מונו שתי מנחות ארציות ש"הפיצו את התורה" בין השנים 2005 ל- 2007. בשנים אלה נפתחו בנקי זמן בכ- 40 קהילות ברחבי הארץ הפעילות עד היום.

 

ב- 2007 העביר הג'וינט את האחריות לבנק הזמן לחברה למתנ"סים שכיום מלווה את הסניפים השונים במסגרת תנועת של"ם- שירות לאומי למבוגר.

 

בירושלים, הוקמו בשנים אלה 12 סניפים של בנק הזמן, בתמיכת החברה למינהלים קהילתיים בירושלים, קרן ברכה, קרן ירושלים ואגפים חברה ורווחה בעירייה. כל הסניפים בירושלים פועלים בתוך מינהלים קהילתיים.

 

פיתוח הרעיון בירושלים תאם את המציאות החברתית המקומית. בעיר קיימת תשתית של פעילות קהילתית-חברתית רבת שנים ופריסה של מינהלים קהילתיים המבטאים את הערכים של דמוקרטיה משתפת, התנדבות ומעורבות חברתית. המודל שפותח בירושלים מבוסס על העקרונות העיקריים של התכנית בעולם, שהתכנית בירושלים בנויה על בסיס שכונתי ולא על בסיס פונקציונאלי, כלומר על-פי תחומי עיסוק, תפקידים או זהות מקצועית.

 

הערך המוסף של התכנית בכל הקהילות בהן הוא פועל הוא בכך, שבנק הזמן מהווה לא רק "שוק" של חליפין קהילתי אלא תשתית לבנייתה של קהילה ולקיום יחסי גומלין חברתיים, שמחזקים את תחושת ההדדיות והסולידריות שבין חברי הקהילה.