עלון בנק הזמן מרץ 2009


 

עלון בנק הזמן –
 
ירושלים
 
19 במרס, 2009
 
מומלץ לפתוח את העלון כקובץ וורד בקישור בתחתית העמוד 
 
 
התמודדות קהילתית עם המשבר הכלכלי
 
בעיר הקטנה ברוטון (Brewton) שבמדינת  אלבאמה החליט איש עסקים מקומי לעשות מעשה במלחמתו במשבר הכלכלי הרציני ששוטף את ארצות הברית, למען הקהילה שבתוכה הוא חי. דני קוטרל, בעל רשת בתי מרקחת, יזם פעולה מקורית: לכל עובד בבתי המרקחת שלו הוא נתן סכום כסף בשטרות של 2$, ובקש מהעובדים להוציא את כל המזומן הזה בבתי עסקים בתחומי העיירה. מטרתו בחלוקת שטרות (מסומנים) של 2$ היתה להראות לעובדיו ולחברי הקהילה כמה מהר מסתובב כל שטר כזה בתוך הקהילה, ובתוך כך מסייע בעידוד העסקים והמיסים: בתוך זמן קצר מאד נוכחו עובדי בית המרקחת בכך, שהשטרות האלה אמנם התגלגלו בין העסקים המקומיים ואף חזרו, בחלקם, אל בתי המרקחת שלהם!
 

 

 
 

 

 
 
 
 
 

בנק הזמן בכוכבים                                                                            
 
אני לא נוהג בדרך כלל לבדוק את
טורי ההורוסקופ. במקרה לגמרי
משך את תשומת לבי טור ההורוסקופ
בעיתון אנגלי שהגיע לידיי, ולמרבה
    פליאתי זה מה שמצאתי כתוב שם במזל שלי, בתולה:
 
Horoscope
Virgo
 
Manifestation can be looked upon as a cycle of giving and getting. Helping others achieve what they want out of life can also help you move a step closer to realizing your overall goals. You may be busy, Virgo, but you have a lot of information to share and if someone needs your assistance, don’t hesitate to make yourself available.
 
Daily News, February 26, 2009
 
מזל בתולה
 
הביטוי יכול להיראות כמעגל של נתינה וקבלה. הסיוע לאחרים להשיג את מטרותיהם בחיים עשוי לסייע לך עצמך להתקדם לקראת הגשמת מטרותיך הכוללים שלך עצמך. אתה אדם עסוק, בתולה, אבל יש לך הרבה מידע להתחלק אתו, ואם מישהו זקוק לעזרה שלך אל תהסס להציע את עצמך.
 
 
 
הזוג הנשיאותי – עם הפנים לקהילה
 

 

 
נשיא ארצות הברית ורעייתו אינם חדלים מפעילותם הקהילתית למרות הגיעם לבית הלבן. ברק אובאמה השתתף ביום הבחירות עצמו בשיקום בית המיועד לחסרי דיור, ומישל אובאמה לקחה לאחרונה חלק בחלוקת מזון בבית התמחוי "המטבח של מרים" בעיר וושינגטון, לא הרחק מהבית הלבן, ללא כל הודעה מראש. עוד במהלך ההמתנה להשבעתו של ברק אובאמה היא הבטיחה, שהיא מתכוונת להעביר את הפעילות

 

הקהילתית הישירה והאישית שלה
לעיר וושינגטון, שהיא מתכוונת לשים
את הדגש כגברת הראשונה על
פעילות קהילתית, והסבירה, שמי שאינו      
יכול או אינו מוכן לתרום מכספו מן
הראוי שיקדיש מזמנו לקהילה.
 
מאז הגיעה לבית הלבן פתחה הגברת
הראשונה בקמפיין לשפר את איכות
המזון שהאמריקאים – כולל אלה
העניים וחסרי הבית שבהם - צורכים.
היא הביעה תמיכה בגינות הקהילתיות, שבהן מגדלים תושבי השכונות ירקות בריאים ומזינים לצריכה מקומית. בנאום שנשאה במשרד החקלאות הצהירה מישל אובאמה שהיא "מאמינה גדולה בגינות קהילתיות, שבהן מגדלים ירקות ופרות טריים ברחבי ארצות הברית." "כאשר אתה מגדל משהו בעצמך וזה קרוב אליך, זה באמת טעים", אמרה.
 
וידאו:
                                                                       
 
 
 
בנק הזמן - פסגת זאב
 
בפסגת זאב נבנה והולך בנק זמן חדש. פסגת זאב שבצפון מזרח ירושלים היא שכונה גדולה ומגוונת, עם כ-40,000 תושבים, שבנייתה החלה בשנות השמונים המוקדמות.
 
חלי הירש, סטודנטית באוניברסיטה העברית, כינסה ועדת היגוי, שחבריה לקחו על עצמם להקים את התשתית של הבנק החדש בקהילה שלהם. ועדת ההיגוי מתאפיינת במגוון גילים רחב ובאנרגיה אנושית מרשימה. בפגישות הדו-שבועיות עוסקים חברי ועדת ההיגוי בהפנמת עקרונות בנק הזמן ובסיעור מוחות בנושאי הפרסומת, קליטת עמיתים חדשים, חלוקת המטלות ועוד.
 
מספרת חלי:
 
במסגרת לימודי עבודה סוציאלית באוניברסיטה העברית יש לבחור בשנה ב' באחת משתימגמות: פרטנית או קהילתית. הסטודנטים אשר לומדים במגמה הקהילתית מבצעים עבודה מעשיתבשכונה מסוימת, באחד מהשירותים השונים בשכונה: מינהל קהילתי, ויצ"ו, לשכת רווחהוכו'.
 
לאחר התלבטות ארוכה בחרתי במגמה הקהילתית והשתבצתי במינהל הקהילתי בפסגת זאב.המשימה הראשונה שקיבלנו הייתה כתיבת פרופיל שכונתי, שבמהלכה עשיתי ביקורי ביתרנדומאליים אצל תושבי השכונה. נתון מעניין שעלה כמעט בכל ראיון היה חוסר תחושתקהילתיות: אמירה רווחת הייתה כי לא מכירים את השכנים בבניין אפילו!.
 
בעקבות דברים אלה עלה הרעיון להקים את בנק הזמן בשכונה. מודל העבודה בעבודהסוציאלית
 
 
קהילתית דוגל בשותפות עם התושבים בכל שלבי הדרך -  משלב זיהוי הצרכים, דרך תכנוןהפרויקט ועד ביצועו בפועל.

בהתאם לכך השלב הראשון בהקמת בנק הזמן היה יצירתצוות מוביל מבין התושבים בשכונה. בדרך זו הפרויקט נוצר בצורה המתאימה ביותר לצורכיהשכונה, האכפתיות ותחושת השייכות שהתושבים מפתחים כלפי הבנק חזקות יותר, ומקומו שלהבנק בשכונה כדבר אינטגראלי מבוסס יותר.
 
                                                                                                ועדת ההיגוי
 
הצוות שגובש לעניין הוא מקצועי, רציני ומכניס לכל תהליך העבודה חיים וחיוניות, שלאהיו מתקיימים לו הייתי עושה זאת לבד. זה מדהים לראות איך מרעיון על הנייר ומישיבהעם מנהל המינהל, הפרויקט קורם עור וגידים והופך לאמיתי. לפחות פעם ב-3 ימים אנימקבלת טלפון מאדם שכבר מעוניין להצטרף לבנק הזמן - זאת למרות שעוד לא יצאנו לשיווקרשמי. שמעתי כי דיברו על כך כבר בקבוצת אמהות חד הוריות בויצ"ו וכן בשיחות מסדרוןבמנהל בין תושבות - ישנה תחושה כי משהו חדש ומעניין מגיע לשכונה.
 
חשוב לי לציין כי הידיעה (!) כי הפרויקט ימשיך גם בלעדיי -  היות ואני מסיימתאת ההכשרה המעשית בסוף יוני, וללא קשר לרכז הבא שייכנס - חיונית לתחושה שלהתושבים בנוגע להצלחת הפרויקט. ההמשכיות תלויה בעיקר בצוות המוביל, שהיא בעצם ועדת היגוי, ולדעתי זה מהשיגרום לבנק להיות חזק גם כאשר רכזים יתחלפו, היות והם היו שותפים ובעצם העוסקיםהעיקריים בהקמתו, והם גם ידאגו לכך שימשיך להתפתח ולשגשג.
 
 
 
 
מסיבת פורים בבנק הזמן - אזור
 
נסעתי להשתתף במסיבת פורים של בנק הזמן באזור. זה היה "משתה פורים" אמיתי. פגשתי במינהל הקהילתי בקבוצה מלאת אנרגיה, שמחת-חיים ולכידות. המסיבה הצבעונית והתוססת כללה הצגה, שירה ותחרות תחפושות.
 
את יפה, היוזמת והרכזת הדינאמית של הבנק, פגשתי לראשונה לפני שנתיים, במסיבת חנוכה של הבנק הצעיר. לאור הנרות סיפרתי אז לעמיתי הבנק, שהיו עוד בתחילת הדרך, על גודל המאמץ הנדרש, על הסבלנות והקשיים הכרוכים בהקמתו של בנק זמן. לא הגזמתי, מסתבר. עתה, אחרי שנתיים של עבודה שיטתית ומאומצת של צוות נחוש ויצירתי, יש באזור בנק זמן לתפארת, שמתרחב בהתמדה.
 

 

 
 
 
                                                                 

 

                                                                                                משתה פורים,
                                                                                                בנק הזמן – אזור
                                                                                                מרס,2009
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                                תחרות תחפושות
 
תחרות תחפושות
 
 

 

 
                                                                                   

 

 
 
 
 
 
קבוצת הברידג' של בנק הזמן אזור:
                                                                        מועדון הברידג' של בנק הזמן - אזור
                                                           
 
 
 
 
 
 
 
 
 
אדגר כאהן – מייסד בנק הזמן העולמי
 
פלאי הטכנולוגיה מאפשרים לנו כאן הכרה אישית יותר עם ד"ר אדגר כאהן, ההוגה והמייסד של בנק הזמן בעולם. כאן ניתן לצפות בו ולהקשיב לו בראיון משנת 2008 על בנק הזמן.
 
גרסה מקוצרת:
גרסה מלאה:
 
להזכירכם, אדגר כאהן הוסמך לעריכת דין, ורכז את פעילותו המשפטית בהגנה על אוכלוסיות חלשות ואף הקים בית ספר למשפטים, אשר התנה את מתן המלגות לסטודנטים בכך שיגורו בקרב שכונות עוני ויהיו מעורבים מעשית בעבודה קהילתית (דוגמת ברק אובאמה). רעיון בנק הזמן עלה במוחו כאשר בגיל 44 סבל מהתקף לב, ובתקופת אשפוזו היה מוקף בעשרות רופאים, אחיות ומתנדבים אשר דאגו לו - בצורה חד-צדדית, כמובן. "הרגשתי חסר תועלת, ועבורי להיות בחיים פירוש הדבר היה להיות מועיל, לגרום לשינוי לטובה עבור מישהו אחר. זו היתה שנת 1980, ובאותו זמן הכרזנו על כל מיני אנשים שהם "חסרי תועלת" – נתמכים, מובטלים, נכים או נוער. חשבתי, שאנשים אלה בוודאי לא מרגישים טוב עם זה שהם נחשבים לחסרי תועלת או, כפי שכינינו אותם באכזריות: מיותרים. ואז חשבתי, שחייבת להיות דרך כלשהי לחבר יחד אנשים עם צרכים".
 
כאמור, כל המחשבות האלה עברו במוחו של כאהן כאשר היה שרוע במיטת חוליו - פגיע, מיותר ונתמך. הדחף הזה לאחד אנשים חלשים וחזקים עוד התחזק על רקע ייאושו ממנגנון הרווחה בארצות הברית, שעודד קבלה ללא תמורה ולקיחה ללא נתינה. וכך נולד במוחו הרעיון ליצור מערכת של הדדיות, שניתן למדוד את מרכיביה במטבע שוויוני של זמן.
 
אם כי שיטתו החברתית של אדגר כאהן הגיונית וברורה כשלעצמה, נראה כי ההתרחשויות החמורות בכלכלה העולמית בתקופה האחרונה נותנות לתפישתו משנה תוקף. הקפיטליזם הדורסני והגלובליזציה המתגלגלת הותירה את הפרט ואת הקהילה חסרי אונים מול כוחות אימתניים. רק בחיזוקה של הקהילה ניתן יהיה להגן על הפרט.   
 
 

 

 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

             
 
קומזיץ בגינה הקהילתית
המוזיאון לטבע, מרס 2009
 
עורך: גדעון ברוידא
יו"ר בנק הזמן - ירושלים