כניסת חברים למערכת המידע
שם משתמש:

סיסמה:


קהילה:   
זכור אותי:

סיפור אישי מבנק הזמן בקרית מנחם


לתת ולקבל - על פרויקט ‘בנק הזמן‘ שפועל בעיר

בנק הזמן פועל על רעיון שכל אחד נותן ומקבל -  במסגרת הפרוייקט אירנה מלמדת פסנתר את רינת מקרית מנחם שעה בשבוע ובתמורה לכך היא מקבלת שעה בשבוע טיפולי שיאצו מפיני, תושב השכונה. מדי פעם היא גם נעזרת בדוד המבצע אצלה תיקונים קטנים בבית במסגרת הפרוייקט.


 

מאת איילה טיסר-וול
אירנה עלתה מרוסיה לפני שמונה שנים ומתגוררת מאז בדירת שיכון צפופה עם שני ילדיה המתבגרים ואמה הקשישה בשכונת קרית מנחם בירושלים. ברוסיה היא ניגנה בפסנתר בתזמורות, ובארץ- אותו סיפור ידוע, היא עובדת כגננת.
 
שעות העבודה הקשות והקשיים הכלכליים הכרוכים בפרנסת המשפחה לבדה, לא הותירו לאירנה את האפשרות לנצל את כישוריה כפסנתרנית או להשקיע בעצמה מעבר לשעות העבודה. אך לפני כחצי שנה, החלה אירנה ללמד פסנתר ולקבל טיפולים אלטרנטיבים כל שבוע. זאת במסגרת פרוייקט "בנק הזמן" הפועל בשכונת קרית מנחם מאז יולי 2003.
 
לפרויקט "בנק הזמן" שבשכונת קרית מנחם הצטרפה אירנה לפני כחצי שנה, עם הקמתו.
 
"בנק הזמן" פועל במינהל הקהילתי "גנים" בשכונות קרית מנחם, עיר גנים ובמינהל הקהילתי "גינות העיר" שבמרכז תרבות העמים לנוער בעמק רפאים. וגבעת משואה.
 
 במסגרת הפרוייקט אירנה מלמדת פסנתר את רינת, בת השכונה, שעה בשבוע ובתמורה לכך היא מקבלת שעה בשבוע טיפולי שיאצו מפיני, תושב השכונה. מדי פעם היא גם נעזרת בדוד המבצע אצלה תיקונים קטנים בבית במסגרת הפרוייקט.
רינת, המקבלת שיעורי פסנתר שעה בשבוע, עוזרת בלימודים לנער אתיופי בן 16 שעה בשבוע.
פיני, שנותן טיפולי שיאצו לאירנה, מקבל שיעורי אנגלית מחוה.
דוד, המבצע תיקונים בבתים, תורם את הזמן שהרוויח לבנו בן ה- 7 שמקבל סיוע לימודי מצפי שעתיים בשבוע, המקבלת בתמורה לימודי גיטרה לבנה.
 
ב"בנק הזמן" שעה של נתינה שווה שעה של קבלה. תמחור הפעילויות המוחלפות נמדד במושגים של זמן ולא במושגים של כסף, כך שכל הפעילויות שוות.
 
העיקרון העומד בבסיס הפרויקט הוא שכל אחד יכול לתת וכל אחד יכול לקבל, שלילת התפיסה הפטרנליסטית בה יש חזקים הנותנים וחלשים המקבלים.
המשתתפים לא נקראים מתנדבים, אלא "תורמי זמן" ו"מקבלי זמן".
 
מטרת הפרויקט היא לקשר בין פרטים בקהילה בדרך של נתינה וקבלה, דרך חליפין ביכולות ובצרכים וליצור העצמה לפרטים ולקהילה. באמצעות "בנק הזמן" נוצרים חיבורים בין אנשים החיים באותה קהילה, גם דרך המפגש הפרטי וגם במסגרת של ערבי חברה לקהילת בנק הזמן הנערכים מפעם לפעם. 
כמו כן, במסגרת הפרויקט נפגשים כל ארגוני החברה והרווחה בקהילה פעם בחודש במסגרת פורום "שולחן עגול". דרך הפורום נוצרים קשרי עבודה וחליפין, כאשר הארגונים מסייעים אחד לשני ונתרמים אחד מהשני. לדוגמה: קבוצה של צעירים פגועי נפש מארגון י"ש מתנדבים בגינה הקהילתית ובתמורה מקבלים חדר במתנ"ס לפעילותם.
 
לפרוייקט "בנק הזמן" הצטרפו עד היום כ- 400 נותני ומקבלי זמן בשני המינהלים הקהילתיים בהם הוא פועל.
 
התושבים המשתתפים בפרויקט נהנים מהאפשרות של ההנאה מהנתינה לאחר יחד עם ההנאה מהקבלה מהאחר.
 
לעומת התנדבויות מסורתיות, בהן משתתפים לרוב פנסיונרים או צעירים אידיאליסטים, ב"בנק הזמן" בולט הגיוון הרב של המצטרפים: צעירים רבים, הורים עסוקים, קשישים ובעיקר בולטת העובדה שמצטרפים אנשים רבים שלעולם לא היו מעורבים חברתית ובאמצעות הטריגר של "בנק הזמן" גילו את חדוות הנתינה, או אנשים שהתרגלו לתת כל חייהם וכעת לומדים גם להנות מלקבל.
 
היוזמה להקים את בנק הזמן הגיעה מהמודלים של בנק הזמן באנגליה www.timebanks.co.uk
 ובארצות הברית www.timedollar.org . בעקבות המצב הכלכלי במדינה והמשבר החברתי ההולך ומתרקם, נראה היה שבנק הזמן הוא הפיתרון הנכון בזמן הנכון.
 
את הפרויקט מובילים החברה הירושלמית למינהלים קהילתיים, ג‘וינט ישראל, היחידה העירונית להתנדבות וקרן ירושלים.
 
החזון הוא להקים סניפים רבים של בנק הזמן בכל המינהלים הקהילתיים בירושלים ויותר מאוחר אף בכל הארץ